Коледната трапеза винаги е пълна с различни вкусни блюда - но винаги има място за още няколко! Предлагаме ви да опитате 7 приятни похапвания, които можете да сервирате на гостите си или да поднесете като подарък - вижте рецептите за тях в нашата галерия.
1 от 11
7 идеи за коледни похапвания
8
2799
0
Разтопете 2 и 1/2 млечни шоколада в микровълнова или на водна баня. В блендер поставете 1 чаша печени бадеми и ги разбийте на фин прах. Прибавете 2 с.л. бадемово масло и пасирайте отново, докато се получи плътна смес. Добавете 3 с.л. захар, 1/2 ч.л. екстракт от ванилия и 3/4 ч.л. сол и отново пасирайте. Бавно прибавете течния шоколад и разбъркайте добре. Поставете в подходящ съд и оставете да се охлади.
В блендер поставете ананас, нарязан на ситни резенчета и пасирайте. В среден тиган запечете ананаса заедно с 1/2 чаша захар. Оставете ананаса да заври на средна температура, докато се карамелизира, като разбърквате често. Процесът ще отнеме около 20-30 минути. Свалете от котлона и оставете да се охлади. Прибавете 1 ч.л. екстракт от ванилия, 1 ч.л. петмез и 1/2 ч.л. кора от лайм и разбъркайте добре. Съхранявайте в хладилник.
Подгрейте фурната на 180 градуса. Постелете хартия за печене върху тавичка. Разбийте 1 яйчен белтък на сняг. Обвийте 2 чаши сурови бадеми в сместа. Поръсете със сол, кора от портокал и листа розмарин и бъркайте, докато се разнесе добре. Прибавете бадемите в тавичката и печете 18-20 минути като разбърквате често. Оставете бадемите да се охладят и съхранявайте до 3 дни.
Загрейте фурната на 100 градуса. Постелете хартия за печене върху тавичка. Внимателно нарежете 4 големи ябълки на фини парченца, премахвайки семената им. Потопете двете страни на резенчетата в лимонов сок и прехвърлете в тавичката. Поръсете с канела. Печете, докато ябълките се изсушат и станат хрупкави като обръщате на всеки час. Процесът ще отнеме 3-4 часа според това колко фино са нарязани ябълките.
Подгрейте фурната на 190 градуса. В малка купа разбъркайте 3 чаши брашно, 1 ч.л. сода, 1/2 ч.л. бакпулвер и 3/4 ч.л. сол. В голяма купа забъркайте 230 грама масло и чаша и половина захар, докато се получи мека пухкава смес. Разбийте 1 голямо яйце с 1 ч.л. екстракт от ванилия. Внимателно добавете сухите съставки. Добавете 3-4 с.л. мътеница, за да овлажните тестото. С чаена лъжичка загребвайте от тестото и го оформяйте на топчета, поставяйки ги върху хартия за печене. С четка намажете всяко от топчетата с мътеница и леко сплескайте върха му с лъжица. Поръсете със захарни пръчици. Печете 8-10 минути, докато крайчетата станат златисти.
В блендер смесете 2 чаши брашно, 6 с.л. захар, 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер и 1/4 ч.л. сол. Добавете 2 с.л. масло, 3 с.л. бадемова паста, 6 с.л. бяло вино, 1 жълтък и бадемов екстракт (по желание). Пасирайте, докато се получи лепкава смес. Преместете на постлана с хартия маса и измесете гладко тесто. Завийте тестото във фолио и го оставете да престои от 1 до 4 чаша. Загрейте фурната на 180 градуса. Разделете тестото на 18 равни части. Замесете всяко парче във формата на въженце, след това го свийте на две, завийте двата края един към друг, за да се получи плетеница и притиснете, за да ги слепите. Оваляйте всяка сладка от едната страна в захар и поставете в дупчиците бадеми. Печете до златисто.
Разбийте с миксер 2 чаши брашно, 3 с.л. царевично нишесте и 1/4 ч.л. сол. В друга купа разбийте 1 чаша масло за около 20 секунди. Смесете с 2/3 чаши пудра захар. Добавете кора от лимон и екстракти от ванилия и лимон. Прибавете двете смеси в една купа и разбийте с миксер на ниска скорост. Добавете 1/2 чаша нарязани бадеми. Оставете да почине 30 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Загребете 1 с.л. от сместа и оформете топче. Поставете топчетата в тавичка, постлана с хартия за печене и запечете за 16-18 минути. Оставете да се охладят за малко, но докато са още топли оваляйте топчетата в пудра захар. Изчакайте да се охладят и сервирайте или съхранявайте в хладилник.
Силвия Дупчанова
23.12.2015