Това е най-големият и най-впечатляващ слой от живота на японските красавици, който пряко засяга младостта и здравето. Цялото население на страната научава философията на храненето от детството си и я следва. Ето и основните принципи:
• полезност - концепцията включва много аспекти, включително използването само на сезонни и пресни продукти, тяхното правилно съчетаване, сервиране, умереност в храната, абсолютно потапяне в процеса без джаджи и телевизия;
• разнообразие - японките имат много съставки в храната си. Тя се различава по състав, цвят и вкус, има 100 или повече елемента в диетата на седмица (в сравнение с други страни, където за 7 дни обичайното меню в семейството едва достига 15 елемента);
• много риба и морски дарове - те съдържат огромно количество хранителни вещества (желязо, калций, йод и др.), които имат благоприятен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система и предотвратяват рак. В същото време морските риби съдържат високо съдържание на ценни мазнини и консумацията им влияе върху качеството и еластичността на кожата;
• голямо количество зелен чай - продуктът се счита за безспорен лидер в съдържанието на антиоксиданти, които пряко влияят върху удължаването на красотата и младостта;
• почти пълна липса на захар и сладкиши;
• строги три хранения - закуска, обяд и вечеря (без междинни закуски).
Последната точка ви позволява да поддържате стомашно-чревния тракт в добро здраве. Ако има доста дълго време между храненията, тялото има възможност да се възстанови, да приеме храната ефективно и да усвои всички ползи от продуктите, дори ако възникне известно претоварване. Закуската, обядът и вечерята се провеждат по едно и също време, последното хранене е доста рано, около 18 часа. И дори кухните на ресторантите в Япония затварят в 20:30 ч. Затова можем да кажем, че японките прилагат периодично гладуване, тъй като между вечерята и закуската минава много време.