Оказва се, че трябва да ги консумирате не само за да подобрите здравето си, но и за да постигнете мечтаната фигура!

Фибрите са несмилаеми въглехидрати, тоест не се усвояват, а се разграждат от бактериите, които се намират в дебелото черво. Дълго време несмилаемите въглехидрати се смятаха за ненужен отпадък, затова и хранителната индустрия преди използваше методи за освобождаване на храната от тези „ненужни“ вещества.

Сега тяхната позиция се промени в напълно обратна посока, защото липсата на фибри в диетата води до повишен риск от развитие на рак на дебелото черво, синдром на раздразнените черва, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други опасни за здравето състояния.

Фибрите спомагат за нормализиране на изпражненията, елиминират тежките метали и увеличават синтеза на витамини от група В благодарение на чревните бактерии, които се хранят с тях. Според препоръките на СЗО препоръчителният дневен прием на фибри за възрастен е 25-35 г. За целта трябва да ядете около 400 г пресни плодове и зеленчуци дневно. 

Как да запазите талията си тънка и същевременно да се чувствате сити? Може би веднага бихте се сетили за сините сливи, марулите и морковите, които макар и полезни, няма много да заситят глада ви. Днес ще ви кажем кои са деветте храни, богати на фибри, които играят важна роля в храносмилателния процес, подпомагат чревната дейност и предотвратяват натрупването на мазнини.

Разберете кои са те в нашата галерия!