Чудили ли сте се някога колко е развит мозъкът ви?

IQ (коефициентът на интелигентност) е показател за умствено развитие, който лесно се определя чрез различни специални психологически тестове. Все още не е установено какво влияе върху нивото на интелигентност, но учените са на мнение, че основният фактор за високото IQ е генетиката. Смята се също, че когнитивните способности се влияят от средата, в която детето е израснало, като например възпитание, семейна атмосфера, отношения с родителите.

Тестовете за интелигентност не оценяват нивото на знания, ерудиция или креативност, а само определят умствените способности, като логика, памет и т.н. Класическите задачи в тестовете за интелигентност включват много въпроси с нарастваща трудност (от 30 до 100) и изискват повишена концентрация и търпение.

Това могат да бъдат упражнения по логика, аритметични изчисления или ориентиране в ежедневни ситуации. Не всеки може да се справи с такава невъзможна задача, затова психолозите създадоха най-краткия тест за ниво на интелигентност. Само 17% могат да го завършат успешно, без да направят нито една грешка. А вие от тях ли сте?

Вземете лист хартия и химикал. Запишете отговорите, които ви идват на ум най-бързо, а след това проверете дали сте били прави в нашата галерия.

Задача 1: На една лодка е прикрепена стълба. Преди прилива водата покрива само най-долното стъпало на стълбата. Колко време ще отнеме на водата да покрие 3-то й стъпало ако по време на прилив водата се покачва с 20 см на час, а разстоянието между стъпалата е 30 см?

Задача 2: Вие участвате в маратон и изпреварвате втория бегач в състезанието. Каква позиция заемате сега?

Задача 3: Глухоням мъж влязъл в магазин за канцеларски материали, за да си купи острилка. Той пъхнал пръст в лявото си ухо и направил въртеливо движение с юмрука на другата си ръка близо до дясното си ухо, имитирайки движение на острене на молив. Продавачът веднага разбрал какво мъжът иска да си купи от него. Тогава в същия магазин влязъл слепец. Как да обясни той на продавача, че иска да си купи ножици?