Няма как като малки, докато сте гледали някое от любимите си анимационни филмчета, да не ви се е искало поне веднъж да опитате от интересните ястия , които приготвят героите. Истината е, че повечето от рецептите са много лесни за приготвяне. Убедени сме, че от следващите 10 рецепти децата ви ще са във възторг, а може би и не само децата…
1 от 14
Как да приготвим сами тези 10 приказни ястия от любимите филмчета на Дисни
11
14005
1
Рататуй от едноименното детско
Необходими продукти:
• 1 патладжан
• 1 тиквичка
• 1 глава стар лук
• 2 червени чушки
• 2 скилидки чесън
• 2 големи домата (500 г)
• доматен сос
• зехтин
• сол и черен пипер
1. Патладжанът се нарязва на колелца, посолява се и се оставя за 15-20 минути.
2. Доматеният сос се изсипва на дъното на тава за печене.
3. Тиквичката, патладжана, чушките, доматите и главата лук се нарязват на шайби и се подреждат в тавата върху доматения сос.
4. Намазват се със смес от зехтин, наълцания чесън, сол и пипер, за да се овкусят и да не изсъхнат при печенето.
5. Покриват се с леко намокрена хартия за печене и се пекат 20 минути на 180°. След това отстранете хартията и печете още 15 минути.
Суфле от „Красавицата и звярът”
Необходими продукти:
•4 яйца
• 2/3 ч. ч. захар
• 1 ч. ч. прясно мляко
• 50 г шоколад
• 2 с. л. краве масло
• 50 г захар за белтъците
• 1 ч. л. ванилия
• 1/4 ч. л. сол
• краве масло за намазване
• брашно за поръсване
1. Шоколадът се разтопява и заедно с останалите продукти (без яйцата) се разбърква до получаване на еднородна смес, която се вари около 1 минута.
2. Охлажда се, прибавят се жълтъците и отново се разбърква хубаво.
3. Белтъците се разбиват със захарта и много внимателно се добавят, като се бърка в една посока.
4. Сместа се сипва в купички за суфле, предварително намаслени и набрашнени.
5. Пекат се за 10 минути в предварително сгорещена до 180 градуса фурна.
Сладоледът от „Таласъми ООД"
Всичко необходимо е просто да натрошите на ситно лед в блендър, да го прехвърлите го в пластмасова фунийка и да залеете с любимия топинг.
Закуската на Мушу от „Мулан”
Необходими продукти:
• ½ чаша ориз;
• 3-4 чаши вода
• 2 яйца
• 1 парче бекон
1. Залейте ориза с водата и го поставете на силен огън. Разбърквайте периодично.
2. Намалете огъня, похлупете капака и оставете ориза да ври още 15 минути.
3. През това време пригответе в тиган двете яйца на очи.
4. Запържете бекона.
5. Готово! Украсете във формата на усмихнато лице.
Бисквити от „Алиса в Страната на чудесат
Необходими продукти
• 650 гр. брашно
• 1 ч. л. бакпулвер
• 250 гр масло
• 1 яйце
• 2 ванилии
• 200 гр захар
• 1/ 2 ч. л.сол
За украсата:
• сладкарска боя и бял шоколад
1. Смесете маслото и захарта и разбийте докато се получи гладък крем. Смесете яйцето и ванилията и добавете към масления крем.
2. Към брашното добавете бакпулвера и солта.
3. Полученото тесто разделете на 4 части и оцветете в желани от вас цветове.
5. Загърнете четирите части във фолио и ги оставете в хладилник за 2 часа.
6. Разточете тестото, оформете го с формички и ги сложете в предварително нагрята на 180° фурна за 8-10 минути.
7. Украсете с глазура.
Бисквити с шоколад от „Рапунцел”
Необходими продукти:
• 1/4 чаша масло или маргарин
• ¾ чаша захар
• ¾ чаша кафява захар
• 1 чаена лъжичка ванилия
• ½ чаша мляко
• 3 ½ чаши брашно
• 1 ч. л. сода за хляб
• 1 ч. л. сол
• 2 чаши натрошен шоколад
1. Загрейте фурната на 200°.
2. В купа смесете маслото, захарта, кафявата захар и ванилията.
3. Разбийте с миксер, докато се получи гладка смес.
4. Добавете млякото и продължете разбиването. Добавете брашното, содата и солта.
5. Изсипете натрошения шоколад към сместа и разбъркайте внимателно с лъжица.
6. Върху лист за печене слагайте по 1 супена лъжица от сместа на равни разстояния и оформете добре като бисквита.
7. Печете 9 – 11 минути, докато станат леко златисти.
Мартини като от „Омагьосана”
Необходими продукти:
• 90 мл джин
• 30 мл сух вермут
• 30 мл лимонов сок
• 3 коктейлни маслини
1. Нанижете маслините на клечка.
2. В шейкър налейте джина, вермута и лимоновия сок. Разбъркайте добре.
3. Налейте в чаша и сложете маслините.
Сорбе от „Дневниците на принцесата”
Необходими продукти:
• 140 г пудра захар
• 40 г листа от мента
• лимонов сок
• 500 мл вода
1. На бавен огън претоплете водата и разтворете пудрата захар.
2. Оставете да кипне.
3. Нарежете на ситно ментата.
4. Оставете сиропа да изстине и добавете ментата и лимоновия сок.
5. Оставете сместа във фризера за час. Извадете я, разбъркайте хубаво и отново я сложете във фризера.
6. Повторете още 2-3 пъти.
Карамелизирани ябълки от „Мери Попинз"
Необходими продукти:
• 6 малки и сочни сладки ябълки
• 300 г захар
• 20 г краве масло
• 1 супена лъжица бяло вино или ябълков оцет
• 1 супена лъжица вода
• дебели дървени шишчета
1. Махнете дръжките на ябълките и на тяхно място поставете шишчетата.
2. Всички останали съставки поставете в тенджера.
3. Варете на умерен огън за около 15-20 минути, докато сместа стане златиста. При желание можете да добавите готварска боя, за да направите цветни ябълки.
4. Потопете ябълките в сместа и ги поставете да се отцедят върху кухненска хартия.
Медальони от „Разбивачът Ралф”
Необходими продукти:
• 650 гр брашно
• 1 ч. л. бакпулвер
• 250 гр масло
• 1 яйце
• 2 ванилии
• 200 гр захар
• 1/2 ч. л. сол
За украсата:
• сладкарска боя
1. В купа смесете маслото и захарта, докато се получи гладък крем.
2. Смесете яйцето и ванилията и ги добавете към масления крем.
3. Към брашното добавете бакпулвера и солта.
4. Разточете полученото тесто на кора, дебела около 1-2 см. С формичка изрежете от тестото сърчица и ги подредете в тавичка покрита с хартия за печене.
5. Печете в загряна на 180° фурна.
6. Оставете да се охладят и украсете.
Евгения Генчева
10.10.2015