„Единственият приятел, който имам, е Мери и не искам никой друг“, казва Фреди Меркюри за „любовта на живота си“ Мери Остин. Докато връзките на легендарния певец на „Куин“ винаги са били в центъра на вниманието на медиите, включително и наскоро популярния филм „Бохемска рапсодия“, тази, която наистина има значение, вероятно е получила най-малко внимание от всички.

Мери е била на 19, когато за пръв път се запознава с Фреди, чието истинско име е Фарук Булсара, в началото на 70-те години. Тя работи като ПР в моден магазин в Кенсингтън, Западен Лондон, когато за пръв път забелязва „дивия артистичен музикант“. В интервю за „Дейли мейл“ през 2013 година тя си спомня: „Той не приличаше на никой друг, който съм срещала преди. Беше много уверен - нещо, което никога не съм била. Пораснахме заедно. Харесвах го и така започна всичко."

Двамата започват да се срещат, а връзката им ще остане с Фреди през целия му живот. Когато физическата им връзка е към своя край, Фреди се примирява със своята сексуалност и тяхното приятелство става силно. "Нашата любов завърши със сълзи, но от нея се роди дълбока връзка и това е нещо, което никой не може да ни отнеме", казва веднъж Фреди. „Това е недостижимо. Всички мои любовници питат защо не могат да я заместят, но е просто невъзможно."

Мери се омъжва и има две деца, но е до Фреди, когато се разболява от СПИН, а той ѝ завещава голяма част от богатството си след смъртта си. „Ако нещата бяха различни, щеше да си ми съпруга и това би било твое“, пише той в завещанието си.

Нещата не вървят добре за Мери, след като Фреди умира. Тя се бори с болести и стрес, причинени от тежестта на наследството си, тъй като ревността и негодуванието в нея надделяват. "Не мисля, че останалите членове на „Куин“ някога са се примирили с това", казва тя в интервюто. „Не го разбирам. Защото за мен това са тухли и хоросан. Опитвам се никога да не съм ревнива и да не завиждам на хората.“

„Фреди беше много щедър към тях през последните години от живота си и не мисля, че те са приели тази щедрост. Не смятам, че оценяват или признават това, което Фреди е оставил. Той остави на групата една четвърт от последните четири албума, което не трябваше да прави. И никога не съм ги чувала. След като Фреди почина, те просто се отдръпнаха.“

Мери все още си спомня за Фреди и живота, който са споделяли. “Чувам определена песен и се разчувствам. Живяхме заедно 20 странни години. Под един и същи покрив. Заедно емоционално."

Когато започнал да се поддава на СПИН-а, двамата са гледали видеозаписи на старите му изпълнения и са се връщали в миналото. „Веднъж той се обърна към мен и каза тъжно: „Мисля, че съм бил красив.“ Станах и излязох от стаята“, спомни си тя. „Беше твърде разстройващо. Не ни беше разрешено да се разчувстваме около него и беше трудно. Но знаех, че ако седя там, щях да се разплача. Когато се върнах, просто седнах, сякаш нищо не се е случило. Но за момент той ме хвана неподготвена.“

Може да се каже, че двамата са преживели върхове и спадове заедно. „Бохемска рапсодия“ насочи отново кариерата и завещанието на Меркюри в светлината на прожекторите, затова ти предлагаме в галерията ни да видиш щастливите моменти на Фреди и Мери. Защото все пак всички се нуждаем от някого, когото да обичаме.