Искаш да спреш това.

Срещите и опитът да намериш истинска любов може да бъде доста трудна задача. Когато добавиш най-често срещаните мъжки и женски стереотипи и традиционните роли на половете, които и двата пола имат в главите си от малки не е учудващо, че толкова много хора се борят да намерят любовта на своя живот.

Стереотипът е “обобщено предубеждение за определена категория хора. Стереотипите се обобщават, защото се предполага, че са валидни за всеки един човек от групата".

Един от многото проблеми със стереотипите е, че използваме тези възприети норми като оправдания – извинения да не излизаме на срещи, да не започваме нови отношения и да се разделим с някого. В крайна сметка тези оправдания не ни позволяват моменти на интимност и уязвимост, което означава, че ни пречат да намерим истинска любов. Тези извинения се превръщат в самонараняващо ни поведение, тъй като несъзнателно ги използваме, за да саботираме шансовете си да даваме и да получаваме истинска любов.

Днес ще посочим 10 примера за стереотипи при мъжете и жените в това отношение.

Стереотипи за жените:

1. Жените се интересуват само от пари

Чували сме това от толкова много мъже. Те вярват, че една жена ще се интересува от мъж само ако е богат и успешен, защото иска някой да се грижи за нея. Има известна истина, че усещането за сигурност в една връзка е дълбока и първостепенна нужда за много жени, но този вид сигурност може да бъде постигната по много начини, а не само с пари. Да, малък процент от жените търсят мъж с пари, но същото може да се каже и за някои мъже. Не позволявай на тези статистики да ти попречат да вярваш, че жената срещу теб наистина се интересува от това кой си. В противен случай би могъл да отблъснеш любовта на живота си.

2. Жените трябва да са слаби и без недостатъци

Точно както мъжете не искат да бъдат оценявани само въз основа на размера на портфейла си, жените не искат да се обръща внимание само на външния им вид. Един от начините, по който саботираме шансовете си за любов, е да отблъскваме хората на базата на тялото или външния им вид. Да, трябва да бъдем привлечени, но не това е най-важното. Жените са много различни, с или без грим. Ако разшириш обхвата си, ще намериш подходящата за себе си.

3. Ако една жена е прекалено сексуална, няма да бъде добра съпруга

Много мъже все още вярват, че ако една жена наистина обича да прави секс или ако спи с теб сравнително рано след като сте започнали да излизате, това означава, че тя е твърде лесна и следователно не би била добра съпруга. Как една дама изразява своята сексуалност няма нищо общо с качествата, които притежава, каква съприга би била или колко перфектно си пасвате. Ако продължаваш да мислиш по този начин, би могъл да пропуснеш най-доброто и от двете!

4. Жените искат обвързване веднага

Не всяка дама е склонна да иска да се обвърже сериозно бързо. Жена, която излиза на срещи съзнателно, ще иска да се обвърже с някого само ако вярва, че е добър избор за нея в дългосрочен план. Така че, вместо да се съпротивляваш да излизаш с дами, защото мислиш, че искат да се обвържат сериозно веднага, просто се отпусни и може дори да откриеш, че ти самият искаш да го направиш преди нея!

5. Жените винаги се опитват да променят мъжете

Разбираме, че не искаш да се откажеш от някои неща от “необързания“ си живот, когато започнеш връзка. Мъжете имат нужда от свобода и ги е страх да бъдат променени, контролирани или превърнати в хора, които не са от партньора си. Не позволявай на този страх да ти попречи да изградиш връзка. Ако смяташ, че някой се опитва да те промени, го обсъдете заедно. Ако е така, то това не е точния човек за теб и винаги може да прекратиш връзката. Факт е, че единственото постоянно нещо в живота е променята.

А ето и кои са най-често срещаните стереотипи за мъжете.

1. Мъжете се интересуват само от секс

Добре, точно както жените имат основна нужда да се чувстват сигурни, повечето мъже също имат такава и тя е да създават потомство. Да, на мъжете им харесва и се нуждаят от секс - точно както и жените. Но дамите понякога забравят, че мъжете също искат и трябва да обичат и да бъдат обичани. Това е и тяхно дълбоко желание. Ако един мъж прояви романтичен интерес към теб, гарантираме, че го привличаш сексуално, но е напълно възможно и той да търси "единствената".

2. Мъжете трябва да са високи и мускулести

Жените не искат да бъдат съдени по външния вид, мъжете също. Идеята, че идеалният мъж трябва да бъде поне 1.80 м висок, атлетичен и да има много мускули, просто не е вярна. Разбира се, може да има определен тип, към който лично си привлечена, но не вярвай, че един мъж не може да бъде мъжът на мечтите ти, защото не е висок, мургав или достатъчно красив. Един слаб мъж с по-малък ръст може да бъде по-истински човек отвътре, отколкото високите мускулести мъже.

3. Ако веднъж е изневерил, ще го направи пак

Когато една жена открие, че партньорът ѝ е изневерил на предишната си приятелка, съветите, които получава от много приятели за мъжете е, че щом веднъж е изневерил, ще го направи пак. С вярата в този стереотип рискуваш да пропуснеш чудесна връзка. Изневярата се случва заради много причини и фактът, че някой веднъж е изневерявал, не трябва да го определя напълно. Ако самият той ти го е казал, това показва голяма честност и уязвимост, което е фантастична черта, за да влезеш в една връзка. Има много мъже (и жени), които щом веднъж са изневерили, се поучават от грешките си и никога не го правят отново.

4. Само мъжът трябва да „преследва“

Жената обича да бъде преследвана. Това я кара да се чувства специална. Като дами обаче, не бива да поставяме акцента върху това, че мъжът е този, който да върши „тази работа“, защото сме научили това от поколенията преди нас. Не може да седиш и да чакаш някой да те избере. Трябва да го избереш и ти.

5. Мъжете се страхуват от обвързване

Това важи и за жените! Хората се страхуват от обвързване поради много различни причини. Ако една жена вярва, че мъжете не искат сериозна връзка, вероятността да привлече точно това е голяма. Така че, забрави за това и излизай на срещи, за да опознаеш даден мъж. Само тогава ще знаеш дали искаш да си с него или не.

Ако установиш, че поставяш мъжете или жените в някоя от горните категории, спри и запомни, че това, на което се противопоставяш ще продължи да присъства в живота ти. Тези обобщения нямат нищо общо с уникалния човек, който стои пред теб. Отдели време да го опознаеш истински и не позволявай на стереотипите да ти попречат.