Известната фраза „Да видиш Париж и да умреш“ наистина означава, че някой най-накрая е постигнал своята мечта да види града и сега може да умре щастлив, днес се приема буквално. Хората са толкова разочаровани от града, че почти буквално искат да умрат след посещение в Париж. Това не е града, който са гледали във филми, чели са за него в книги и са чували в туристическите агенции. И се оказва, че това е световен феномен.

Наистина бяхме разочаровани, когато разбрахме, че дори съществува така наречения синдром на Париж - психологическо разстройство при хора, разочаровани от столицата на Франция. Описваме го подробно в бонуса.

1. Дълги опашки до наблюдателната площадка на Айфеловата кула и сплъстена трева на моравата

Преди да пътуват до Париж, всички мечтаят да видят най-важната гледка в града - Айфеловата кула. Много туристи също искат да отидат до наблюдателната площадка. Първото неуспешно очакване е, когато попаднете в огромната опашка от туристи, които искат да посетят и кулата. Второто разочарование е, когато пазачите ви проверяват на входа, сякаш отново сте на летището. Ще прекарате няколко часа на опашка, преди най-накрая да стигнете до площадката. След целия този стрес може да искате да си починете и да си направите пикник на тревата. Но не бързайте. Има някои други неприятни открития, които ви предстоят. Например, периметърът на моравата може да бъде ограден с ограда, ако има някакво събитие или още по-лошо - публична демонстрация. Може би ще получите малко пространство, но тревата е цялата сплъстена и на места липсва. По-добре е да се насладите на гледката към Айфеловата кула от разстояние. Ето защо препоръчваме да отидете до квартал Монмартър и да се изкачите по стълбите Сакре кьор. Това е чудесна наблюдателна точка, от която можете да видите целия град.

2. Огромни тълпи на входа на Лувъра

Разбира се, друго популярно място е Лувъра. На много пътешественици, които не са закупили билетите предварително, им се препоръчва да се наредят на опашка преди отварянето на музея. Разбира се, в това има смисъл, но все още не означава, че няма да прекарате много часове, стоящи на опашка. Това е наистина изтощително и е трудно да се насладите на изкуството след такава предизвикателна опашка. След нея не можете дори да си спомните защо сте дошли в Лувъра. Най-добре е да закупите онлайн билет предварително, за да сте на опашката за посетителите, които имат билети. Друг вариант е да закупите билети предварително, но от обикновени вестникарски будки, които са разположени навсякъде из града. Там се продават билети за много музеи в Париж. Но ако не можете да го направите, трябва да знаете голям трик - можете да влезете в музея почти без никакви опашки от търговския център Carrousel du Louvre. В него можете да закупите билети за Лувъра и други музеи много по-бързо от където и да е другаде. След това следвайте знаците, които ще ви доведат до обърната пирамида и входът на музея е пред нея. Ще влезете в подземна зала, където всички се опитват да чакат на горната опашка. Тук можете лесно да си купите билети, ако всички предишни опции не са се получили.

3. Голям брой хора се опитват да направят снимка на Мона Лиза и по стъклото има отблясъци

След като са посетили опашките за Лувъра, хората се втурват да видят момичето със загадъчна усмивка - Мона Лиза. Очевидно всеки иска да види картината отблизо. Но това е трудно, защото има много хора, които се опитват да ѝ направят снимка или да се доближат до нея. Когато най-накрая се приближите, ще видите, че отблясъците на защитното стъкло няма да ви позволят да я снимате. Намирането на правилния ъгъл е практически невъзможно. Освен това картината е малка и наистина не можете да се доближите до нея, за да се насладите напълно на шедьовъра. Тази картина не е единственото нещо, което този музей има - в Лувъра има огромна колекция от световно изкуство и можете да прекарвате часове в разглеждането му. Много от картините наистина се виждат лесно. Освен това си заслужава да се насладите и на самия музей - интериорът, таванът и гледките от прозорците са изумителни. Също така, близо до прозорците има пейки, които ще ви позволят да почивате и да се наслаждавате на гледката.

4. Истинските французойки не приличат на онези във филмите

Филмите с френски актриси ги карат да изглеждат стилни и очарователни мистериозни момичета. Носят перфектни дрехи (с барета), независими са и изглеждат зашеметяващо. Много момичета искат да изглеждат като френските дами и да научат нещо за стила от тях. И наистина са объркани, когато в Париж виждат жени, които носят обикновени дрехи, без грим и без маникюр. В реалния живот те са обикновени жени, които не са съсредоточени върху външния си вид. Но има една важна корекция - младите френски момичета са такива, но до 50-годишна възраст претърпяват трансформация. Започват да носят елегантни дрехи, носят грим и си правят маникюр. И наистина са зашеметяващи и имат на какво да научат другите.

5. Някои забележителности са или премахнати, или се обновяват

Великолепният Le Pont des Arts е място, в което се привличат не само туристи, но и влюбени хора. Те имали традиция да слагат катинари на любовта. С течение на времето мостът е имал хиляди катинари, които са оформяли уникалния му вид, използван за привличане на хора като магнит. Теглото на катинарите е било 45 тона и имало опасност мостът да падне. Така през 2015 г. градските власти решават да премахнат почти всички катинари. Оставили са само част от тях, за да напомнят как е изглеждал мостът преди. Но неинформираните хора са разочаровани, защото очакват да го видят покрит с катинари. Преди пътуването трябва да направите списък с нещата, които искате да видите и да разберете дали някои от забележителностите са в процес на реконструкция или са напълно премахнати. Можете да се разхождате по моста, има пейки, от които да се насладите на красива гледка към града.

6. Малко са местата, където хората говорят английски

Французите говорят доста добър английски, но поради неизвестна причина, невинаги искат да го правят. Може да се случи така, че служителите в ресторант да не говорят английски или да говорят с акцент, който ще затрудни разбирането. Също така може да няма менюта на английски, а само на френски, така че ще трябва да гадаете. Поне няма да е скучно. На първо място, опитайте да говорите английски. Ако не ви разбират, трябва да имате план Б - изтеглете английски-френски речник на телефона си. И още по-добре – научаването на няколко прости фрази ще ви помогне да спечелите доверието на човека. И когато сервитьор види, че се опитвате да говорите неговия език, ще направи всичко възможно, за да е сигурен, че си прекарвате чудесно.

7. Порциите в ресторантите са малки, а храната е скъпа

Не очаквайте да преядете във френски ресторант. Порциите там са много малки и много скъпи. Има няколко възможни решения на този проблем - от обикновен пикник с вино, сирене и багета до житейски трик. В ресторантите винаги има ежедневна специална оферта, която струва по-малко от други ястия. Освен това не ходете в кафенета, разположени в центъра на града и се уверете, че няма популярни забележителности наоколо. Например, кафе с десерт в близост до Лувъра ще ви струва около 18 евро. Същата поръчка струва около 7 евро някъде близо до Пантеона в Париж. Но можете да намерите и по-евтини места, защото в този район има много образователни институции, включително Сорбоната. В района има много студенти, така че има евтини кафенета.

8. Разбити мечти за снимки на празни места

Хиляди туристи ще бъдат на местата в близост до всички забележителности в града. Градината Трокадеро, която предлага най-добрата гледка към Айфеловата кула, винаги е пълна с хора, същото се отнася и за Нотр Дам. Много малко хора успяват да направят снимка без тълпи там. Ако искате да получите красив кадър, бъдете готови да направите жертва. В този случай ще трябва да пожертвате съня си, защото тези места са сравнително празни само в най-ранна сутрин или много късно вечер. Кой обаче се интересува от съня, когато има възможност да направи страхотна снимка. Освен това, това е пътуване, което не трае вечно, така че трябва да се възползвате от всяка възможност.

9. Писоари, разположени по централните улици

Посетителите на града са шокирани от уличните писоари, които са разположени точно в средата на улиците. Например, има няколко писоара, които са недалеч от Нотр Дам. Тези обществени тоалетни са сравнително ново нещо за Париж. Те се появиха през 2018 г. като опит да се защити чистотата на улиците. Разбира се, и други европейски градове имат тези писоари, но това не ги прави по-привлекателни. Най-големият въпрос е следният - защо новите писоари са толкова минималистични и отворени? Историята на обществените тоалетни в града имаше далеч по-добри версии.

10. В Париж има много боклук

Много туристи се оплакват, че Париж е мръсен. Дори централните улици са затрупани с боклук, който никой не иска да премахне. Може би трябва да опитаме и да не обръщаме твърде много внимание на боклука, който се трупа до края на деня. Но ако ви притеснява твърде много, започнете да се разхождате из града сутрин. Това е времето, в което е старателно почистен.

11. Чувство за несигурност

В града има огромен брой имигранти от различни националности. Някои от тях притесняват туристите близо до всяка забележителност, опитвайки се да им продават всякакви безполезни неща. И се ядосват наистина, ако никой не купи нищо. Това всъщност не е много опасно. Но има области, в които никога не бива да влизате. Най-опасните места са районите на северната (Gare du Nord) и източната (Gare de L’Est) жп гари и Saint-Denis. Ако обикаляте най-популярните туристически маршрути, най-вече ще видите туристи като себе си. Но определено трябва да отидете в областите, в които живеят френските благородници: Temple (3-ти район), Hôtel de Ville (4-ти), Люксембург (6-ти), Palais Bourbon (7-ми) и Passy (16-и).

Бонус: Синдром на Париж и провалилите се очаквания

Много пътешественици са съгласни, че Париж не е най-гостоприемният град в света. Хората често виждат, че персоналът там не е много приветлив. От тук идва и синдромът на Париж. Туристите имат много големи надежди за града и неговите жители. Това психологическо разстройство е диагностицирано за първи път през 1986 г. от японския психиатър Хироаки Ота. То е разпространена най-вече сред японските туристи, които не са готови да видят негостоприемните французи.

Не забравяйте, че Париж е невероятен град с богата история, безупречна архитектура и собствен чар. Дори и да не се влюбите в него, определено трябва да го посетите поне веднъж. И се опитайте да не обръщате внимание на малките неща, защото сте в един от най-красивите градове в света. „Париж е толкова значим и грандиозен, защото светът го обича от поколения, въпреки че хората всъщност не го знаят“, казва веднъж Михаил Герман.

И все пак всеки трябва да посети града на любовта поне веднъж. И за да няма разочарования, всеки може да открие изгодни оферти. Пътуването със сигурност ще бъде незабравимо.