От малки си мечтаехме да намерим някой, който да ни дари с целувката на истинската любов. И как иначе, почти всяко филмче, което сме гледали през живота си, завършва именно така.

Много години след първото ни детско филмче и много целувки по-късно, мислим, че сме станали експерти в тази област. Ето обаче няколко изумителни факта за целувките, които може би не знаете.

1. Не на целувките

Не навсякъде ги харесват. Някои народи в Азия, Африка и Южна Америка не се целуват изобщо. На някои места дори е незаконно целуването на публично място.

2. Страх от целувки?

Естествено, за всички е ясно, че първите целувки са изпълнени с напрежение и вълнение. Но има хора, които се ужасяват само при мисълта за целувка. Болестта се нарича "страх от целуване" или филемафобия

3. Ползи за здравето

В опитите си да накарат повече хора да се целуват, някои проучвания показват, че целувките ни поддържат здрави. Истината е, че размяната на бактерии, които се намират в устната ни кухина, засилва имунната ни система и ни прави по-устойчиви на вируси. Освен това целуването повишава пулса и съответно намаля кръвното налягане.

4. Думата е много стара

Английската дума за целувка "kiss" произлиза от староанглийската дума "cissan". Нейното значение пък не е много ясно, но има твърдения, че представлява звука, който издаваме, когато целуваме.

5. Спомени, спомени

Повечето хора помнят първата си целувка по-ясно отколкото първия път, в който са правили секс. Това показва проучване сред 500 души, които били попитани за важните събития от живота, които си спомнят най-добре. Първата целувка била много пред загубата на девствеността.

6. Откъде идват?

Всъщност никой не знае защо го правим. Размяната на слюнка е малко странно действие. Тогава защо е толкова популярно? Според една от теориите това е бил начин за размяна на биологична информация, която показва дали човекът, когото целуваш, ще бъде добър партньор в живота.

7. Целувките могат да спасяват животи

Според друго проучване, мъжете, които целуват съпругите си, преди да отидат на работа, живеят по-дълго и попадат в по-малко катастрофи от неженените и тези, които не го правят.

8. Карат ни да се наклоним

Две трети от хората накланят главите си надясно докато се целуват. Това показва проучване от университета Ruhr в Германия, изследвало навиците на 124 двойки, любители на целувките. То показало, че 65% от хората имат склонност да накланят главите си надясно докато целуват партньора си. 

9. Има си и рекорд

През 2013 година двойката Екачи и Лаксана от Тайланд поставя световен рекорд за най-дългата целувка в историята. Те се целували без прекъсване цели 58 часа, 35 минути и 58 секунди. 

10. Тренировка за лицето

Може да си мислим, че при целувка движим само мускулите около устните си, но истината е, че горещите целувки са истинска тренировка. При целуване се раздвижват общо 146 мускула, от които 34 са лицеви мускули и 112 ортостатични мускули. Нищо чудно, че една средностатистическа целувка има способността да изгори 26 калории. 

11. Целувки в тъмното?

През 1990 година учени от университета Принстън открили специални неврони в мозъка на човек, които отговарят за две неща - осезателните усещания и визуализирането на лицевата област на човек. Това обяснява защо нямаме проблем да намерим устните на любимия си в тъмното. 

12. Всичко е химия

Целувките отключват невротрансмитери, които са идентични с тези при интензивна тренировка или употребяване на стимулиращи вещества, като кокаин например. Това води до сърцебиене и учестено, неравномерно дишане. С две думи - целувките са опиат.

13. Помагат за намаляването на стреса

Доказано е, че целувките намалят нивата на кортизол (хормона на стреса), карайки ни да се чувстваме спокойни и защитени. Колкото по-дълго сте с някого, толкова по-дълъг е ефектът от това.