Всяка от нас трябва да умее основни техники за защита, тъй като никога не знаем какво може да ни се случи. Не е нужно да посещаваме курсове за самоотбрана, тъй като съществуват лесни и ефективни техники, които могат да спасят живота ни.

Подготвили сме пет защитни удари, които можем да приложим при нужда, без да се налага да се упражняваме преди това:

Използвайте всичко у вас като оръжие и се опитайте да съборите нападателя на земята


Ако някой ви подгони и видите, че няма да можете да избягате, нанесете първия удар. Това ще озадачи и обърка нападателя. Винаги се опитвайте да нанесете удар, който да събори престъпника на земята. Така ще имате повече време да избягате.

Ключовете са най-подходящи за подсилващ предмет при замах към бузата или челюстта. Каишката на чантата ви и дори камък наблизо могат да ви помогнат да се спасите от нападение.

Удряйте в най-болезнените места


Едно от най-болезнените места при мъжете е адамовата ябълка. Изпънете пръстите и замахнете не само с ръката си, а с цялото си тяло. Такъв удар ще бъде много болезнен и ще обездвижи човек от 2 до 10 минути.

Можете да го ритнете под коляното, за да го разсеете и след това го хванете за ушите и го ударете с крак. Ударът трябва да е бърз и рязък. 

Насочете ударите си към лицето

Друг вариант за удар е в челюстта. Свийте пръстите си така, че върховете да докосват дланта ви и ударете челюстта на нападателя си с плъзгащо движение. Така ще го дезориентирате и ще можете да го обезвредите с удар в слабините или стомаха.

Този удар е добър, защото не изисква силен замах и е подходящ, ако нападателят ви е по-висок от вас. 

Ако се налага, нанесете удар в слънчевия сплит

Този метод трябва да се използва като последна мярка, тъй като е много опасен и човекът може да се задуши. Трябва да нанесете удар с юмрук или крак в центъра на гърдите.

Не е най-надеждният удар, тъй като той може да ви хване ръката и да ви нарани, може да загубите баланс или да нараните пръстите си.

Преместете тежестта си възможно най-ниско, ако тръгнете да удряте главата му с крак

Този удар може да обезвреди нападателя ви, но трябва да успеете да пренесете тежестта си назад, за да бъдете по-стабилни. 

След като успеете да го ударите, нанесете удар в слабините. Така ще имате достатъчно време да избягате.