Всеки ден сме втренчени в телефоните, таблетите или лаптопите ни. Понякога за много по-дълго време от здравословното. От това занимание не страдат само очите ни, но и цялото тяло. Ето как електронните устройства вредят на здравето ти:

Съобщенията и навеждането

Позата: Главата ти е наведена, телефонът е на нивото на пъпа ти и брадичката е прибрана към гърдите.

Как ти вреди: Според едно медицинско проучване навеждането по този начин оказва напрежение върху горната част на гръбнака. Стряскащото е, че това напрежение се равнява на това да окачиш 25 кг (или 4 тежки топки за боулинг) на врата си!

Позата не е естествена и ако стоиш така често и за дълго време, ще ускориш износването на гръбначните прешлени.

Какво да направиш: Вдигни телефона на нивото на гърдите или малко по-високо и гледай към екрана чрез преместване на очите, не навеждай глава.

Лаптопът и прегърбването

Позата: Седнала си на дивана или леглото, скръстила си крака, лаптопът е в скута ти и си се прегърбила, за да гледаш към екрана.

Как ти вреди: По този начин не просто натоварваш врата, но и вредиш на кръста си. Ако често заставаш в такава поза, това може да деформира дисковете на кръста и да доведе до дискова херния. Ако можеш да заставаш на позата лотос или си правила поне малко йога, знаеш каква трябва да е правилната поза и тя определено не е тази.

Какво да направиш: Най-добре използвай лаптопа си върху бюро или маса. Ако пък искаш да се излегнеш удобно, в краен случай сложи възглавница под лаптопа, за да го повдигнеш.

 

С таблет на коленете

Позата: Седнала си на леглото, коленете ти са свити, таблетът е подпрян на бедрата ти и си приведена, за да гледаш в екрана.

Как ти вреди: Според проучванията можем да заключим, че няма удобен начин да използваш таблет. Данните сочат, че хората изкривяват врата си много по-често, докато гледат към екрана на таблет, отколкото ако гледат към лаптоп или монитора на настолния компютър.

Какво да направиш: Легни на една страна и придържай таблета с ръка. Сменяй страните и ръцете на всеки няколко минути.

Телевизорът и пътеката

Позата: Тичаш на пътеката във фитнеса и постоянно въртиш врата си, за да гледаш телевизия.

Как ти вреди: Ако си извъртяла главата си, за да гледаш телевизора, това нарушава баланса на цялото ти тяло и натоварва ставите, мускулите, сухожилията и костите. Това може да доведе до мускулна треска, болки, износване на капачките на коленете и много други проблеми. 

Какво да направиш: Ако искаш да гледаш любимия си сериал, докато тичаш, намери пътека с вграден телевизор. Ако във фитнеса ти има само окачени телевизори – избери пътека точно срещу екрана или най-добре наваксай със сериалите у дома.

 

Излягането на дивана

Позата: Легнала си на дивана по корем, таблетът е на пода и главата ти виси от края на дивана.

Как ти вреди: Това не е естествена позиция. Мускулите се стараят да държат главата ти права, а гравитацията се опитва да изкриви врата ти още повече. Накрая можеш да си навлечеш болки във врата и дори такива в гърба.

Какво да направиш: Легни удобно по гръб, дръж таблета с две ръце над главата ти. Вярно е, че ръцете ти могат да държат таблета само за няколко минути, преди да се уморят, но това пък ще принуди периодично да даваш почивка на мускулите и очите си.

Заставане на лакти

Позата: Легнала си по корем, подпряла си се на лакти, а телефонът е в ръцете ти.

Как ти вреди: Ако поставиш цялата си тежест върху лактите, натоварваш лакътния нерв. След време ще започнеш да усещаш изтръпване в пръстите и слабост в ръцете. Китките също се натоварват в тази поза.

Какво да направиш: С телефона в ръце се завърти на една страна, така ще намалиш напрежението в ръцете и ще облекчиш гърба.

Редуването на изправено със седнало положение

Ако имаш болки в кръста, може би трябва да се опиташ да редуваш седналото с изправено положение, докато работиш. Според проучванията хората, които сменят двете положения на всеки 30 минути, се оплакват от по-малко болки в кръста. 14% от тях имат и по-малко проблеми с глезените и краката спрямо хората, които по цял ден седят. Освен това хората от първата група имат повече енергия. Ако няма как да работиш права, опитай се да вършиш някои дейности изправена – говореното по телефона, например. У дома можеш да преглеждаш имейлите си, докато лаптопът ти е на бар плота. Прави си чести, макар и кратки разходки.