Всички смятаме, че карането на велосипеди е занимание за сухите и топли месеци. Общо прието е, че завили ли сняг, всички прибираме колелата и вадим дебелите обувки и шейните.

Но в малкото финландско градче Оулу смятат, че зимното колоездене е напълно възможно с правилното планиране и инфраструктура. Населението продължава да кара велосипедите си, дори когато температурите стигнат -17 °C, а учениците се предвижват до училищата на две гуми.

И въпреки, че изглежда странно, родителите на децата в Оулу ги насърчават да карат велосипеди, вместо да използват градския транспорт. По техни думи така се калява имунната система и организмът не привиква към застоялия начин на живот.

Съветникът по градското благоустройство Пека Такола, който провежда тази инициатива, смята, че карането на велосипеди през зимата напълно безопасно.

"Посетихме няколко училища и разговаряхме с много от местните учители и директори, за да ги успокоим, че сме подготвили пътната инфраструктура", коментира той.

Идеята за предвиждане с велосипеди дори през зимата бе приета изключително добре и множество потребители на интернет пространството я одобриха.

"Със сигурност се забавляват изключително много по пътя за училище", гласят много от коментарите.