Най-успешните и богати хора привидно имат всичко - а ключът да постигат и поддържат това е съвсем простичък.

Емма Тинан, която е съветник на милионери, проучила внимателно ежедневната рутина на най-успешните предприемачи в света.

Тя открила, че за тях това е възможно, благодарение на ежедневен ритуал и рутина, като начин да поддържат високи нива на продуктивност, като в същото време намират време за най-важните неща - семейството, медитацията и добрия сън.

Тези практики работят, стига да сте последователни и да ги практикувате ежедневно. Ето как изглежда един ден от живота на милиардера - съвсем лесно е да го приложите и вие:

5 сутринта: Събуждане

Според авторката Лаура Вандеркам, която внимателно проучила режимите на няколко успешни хора, 90% от генералните директори се будят преди 6 сутринта през делничните дни.

Това има много ползи и ви поставя в контрол на деня ви, още преди да започне. Това също означава, че има време да закусите със семейството, да медитирате, да тренирате - а всичко това е важно за един продуктивен ден.

5:30 сутринта: Тренировка

Джак Дорси, изпълнителен директор на Туитър, тича по 30 минути сутрин, преди да провери какво се случва с компаниите му, докато милиардерът Джак Бесос, тренира на пътеката в 6 сутринта, преди да се отправи към офиса си.
Тренировките имат силен ефект върху нивата на енергия през деня. Докато изразходвате енергия, създавате още енергия. Това ви помага да бъдете по-внимателни и енергични през деня, както и да намалите влиянието на стреса върху тялото си.

6 сутринта: Медитация

Една от причините успешните хора да медитират е, че това е нещо, което ни прави по-продуктивни. Проучванията показват, че като се упражнявате да устоявате на копнежите, можете да подобрите връзките си, представянето си и надеждността ви.

Милиардерът Тони Робинс медитира ежедневно с практиката Прайминг - ритуал, който включва силно и насочено движение, за да центрирате себе си и да бъдете готови за това, което ще ви донесе деня.

6:30 сутринта: Четене

Успешните хора четат всеки ден. Милиардери като Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Уорън Бъфет отдават много часове на ден за четене с цел научаване.
Скорошно проучване показа, че само 11% от богатите хора четат за забавление. Поне 85% от тях четат поне по две книги на месец с образователни цели. Ако четете по 30 минути на ден, ще правите това, което правят най-богатият 1% от хората.

7 сутринта: Закуска

Всички знаем, че закуската е най-важното хранене за деня - повишава вниманието, регулира кръвната захар и помага за намаляването на глада за сладко. Ричард Брансън започва деня си с плодова салата и мюсли.
“Никой не би казал, че съм експерт по машините, но знам едно нещо: те не работят без гориво”, казва милиардерката Опра Уинфри. “Същото е и с телата, затова и съм толкова страстна по отношение на закуската”.

8 сутринта: Начало на работния ден

1 на обяд: Обяд (поне за час)

Взимането на подходяща обедна почивка е нещо, което много успешни хора правят. Те знаят колко е важна качествената почивка за ефективността.
Ако сте в срещи и четете имейли по цяла сутрин, преуморяването на очите и мигрената не са опция за тези хора. Същото важи и за вашата концентрация - вземете си качествена почивка, за да подобрите нивата на концентрация за остатъка от деня.

6 вечерта: Тръгване от работа

Според проучването ми, милиардерите имат много организирани животи. Това е нещото, което им помага да постигнат всичко, което желаят, но и да имат време за семействата си. Това означава да оставят работата си в офиса, за да може да са напълно свободни, когато са у дома.

“Денят ми приключва, когато съм уморен и готов да се прибера вкъщи… винаги има какво още да се свърши”, казва откривателят на Интел Анди Гроув, който всеки ден си тръгвал от офиса в 18:30, независимо какво се случвало.

11 вечерта: Сън

“Проспете пътя си до върха”, казва Ариана Хъфингтън. Тя е защитничка на 8-те часа сън на нощ, както и забраняването на всякаква електроника в спалнята. Това елиминира изкушението да проверите работните имейли през нощта, което може да доведе до безсъние и стрес.

Милиардерът Бил Гейтс обича да спи по седем часа на нощ, както и да чете преди лягане. “Чета по един час почти всяка нощ. Това е част от ритуала ми по заспиване”, казва той.

Получаването на повече сън може да подобри креативността, остроумието, увереността, лидерските умения и уменията за взимане на решения.