Неуважителната комуникация е проблем за много деца. Определено трябва да научим децата си да се държат уважително с останалите. За съжаление, това не може да стане моментално. Знам, че когато ви отговори искате да реагирате моментално, но това няма да даде резултат. Когато детето ви е ядосано, дялът на мозъка му, който отговаря за мисленето, напълно изключва. А и няма как да научим децата си на уважение, ако ние не се държим с тях така. Ако чувствате, че трябва да накажете или да крещите на детето си, ви съветвам да изпробвате тези 7 решения:

1. Останете спокойни

Струва ли ви се невъзможно? Трудно е да се държите хладнокръвно, когато децата ви са груби. Ако се държите неуважително с тях, изпращате лошо послание. Поемете си дълбоко въздух и си повтаряйте на ум "Това не е спешен проблем."

2. Анализирайте поведението

Погледнете нещата от гледната точка на детето ви. Искате ли нещо неуместно? Чувстват ли се безсилни? Отговорът им е отражение на чувствата им. За съжаление точно в този момент не могат да се изразят адекватно.

3. Съчувствайте им

Съчувствайте на децата си за проблема. Не е нужно да сте съгласни с недоволството им, а просто да покажете, че сте съпричастни.

4. Следете времето

Някои деца са повлияни от ниска кръвна захар, глад или жажда. Други се влияят от околната среда или липсата на сън. Кога за последно са яли? Дали не е добре да пийнат вода? Или да си починат от шумната среда? Предложете им деликатно: "Ще хапна сандвич, ти искаш ли?".

5. Забавете темпото

Лесно е да допуснете на гнева да вземе превес. Вместо да откликвате със същото, опитайте да намалите темпото на разговора. "Ей, по-спокойно, говори по-бавно, за да мога да те разбирам".

6. Забравете

Понякога е по-добре да не давате ироничен и саркастичен отговор, особено ако детето ви е гладно или жадно. Не го пренебрегвайте непрестанно. Щом всички се успокоят, поговорете за случилото се и как следващият път да бъде по-различно.

7. Установете връзка

Когато детето ви се държи зле, последното нещо в ума ви е да го гушнете. Но при някои деца това е много успешно. Успеете ли да превъзмогнете моменталния гняв, ще разберете, че детето ви просто има нужда от подкрепа. Понякога прегръдката е по-добро решение от вербалния отговор.

Оставете уроците за по-късно. Да не предприемате действия веднага не означава, че сте пасивен родител или сте съгласен с лошото отношение на детето ви. Означава просто, че сте готови да обсъждате проблема в по-подходящ момент.