Оказва се, че е напълно възможно да отслабнете по време на сън - не е толкова трудно да постигнете това, което искате.

Напълно възможно е да отслабнете без спорт и диети - просто трябва да коригирате начина си на живот, да започнете да се движите повече - дори само да ходите, и да се храните балансирано.

Ако през деня е напълно възможно да следвате новите правила на живот, то вечерта има по-висок риск от подхлъзване и хапване на нещо вкусно и вредно. Особено ако работният ден е бил тежък.

Въпреки това е възможно да „надхитрите системата“. Можете да си приготвите правилните напитки с ефект на изгаряне на мазнини. Те ще премахнат желанието за ядене през нощта и ще ви помогнат да отслабнете.

За вас събрахме няколко съвета.

Какво да пиете преди лягане, за да отслабнете

Лекарите и диетолозите са категорично против кафето през нощта - то може да наруши съня и бодърстването поради ободряващия си ефект. Но има и алтернативни напитки, които ще помогнат за подобряване на жизнените функции на тялото и изгарянето на мазнини.

Кисело мляко или кефир

Ако тренирате редовно или просто бягате, пиенето на протеинова напитка преди лягане може да бъде много полезно за възстановяването на мускулите – важно е в нея да няма дори намек за захар. Киселото мляко или кефирът са много полезни за червата, което също насърчава загубата на тегло.

Мляко

Чаша обикновено мляко преди лягане не само ви помага да спите спокойно, без да се събуждате, но и ви предпазва от преяждане на следващия ден. Млякото е богато на казеин, протеин, който забавя храносмилането, помага за изграждане на мускули и прави корема плосък.

Чай с канела

Тази напитка е обогатена с антиоксиданти, които помагат за ускоряване на метаболизма. По скалата ORAC, която измерва концентрацията на антиоксиданти в различни храни, канелата е на седмо място сред всички храни, подправки и билки.

Канелата също може да повиши инсулиновата чувствителност. Тялото започва да „пренася“ глюкоза в клетката, което осигурява поддържането на стабилно ниво на кръвната захар.

Трябва да помните, че чаят също съдържа кофеин, макар и в много по-ниска концентрация от кафето, така че ако сте чувствителни към него и дори слаба напитка ви ободрява, по-добре е просто да добавите канела към топла вода.
Има още един важен нюанс - не всяка канела е еднакво полезна. За желания ефект изберете цейлонска, а не китайска. Тя е по-скъпа, но има повече предимства.

Вода от семена на сминдух

Тази напитка е полезна за всеки, който иска да отслабне. Нормализира храносмилателната система и ускорява метаболизма.

Семена от сминдух - 1 чаена лъжичка - се накисват във вода за 2-3 часа и се изпиват 30 минути преди лягане. Между другото, за борба с респираторните инфекции се препоръчва да се диша парата, която се образува при варене на сминдух. Освен това подправката е полезна и за хора, които страдат от висока кръвна захар и искат да намалят нивата на лошия холестерол.

Чай от ройбос

Не съдържа кофеин и може безопасно да се приема през нощта. Изследванията показват, че ройбосът е полезен за тези, които искат да отслабнат, защото може да спре образуването на мастни клетки. Освен това съдържа растително съединение, наречено аспалатин, което има свойства за понижаване на кръвната захар и противораков потенциал.
Но ябълковият оцет за отслабване е мит. Според диетолозите ролята му в загубата на тегло е силно преувеличена. За нормализиране на теглото са важни само храненето, сънят, движението, водата и корекцията на недостига на витамини и минерали.