Чудите се как да изненадате близките си с нещо ефектно? Екипът на Dama.bg ви предлага да им приготвите тази ефектна торта, която е и мноооого вкусна!
За приготвянето на блата са ви необходими:
- 400 гр. пудра захар
- 245 гр. брашно
- 90 гр. какао на прах
- 1 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 яйца
- 250 мл. мляко
- 125 мл. растително масло
- 2 ч.л. есенция ванилия
- 250 мл. вряща вода
Загрейте фурната до 180 градусa. Подгответе кръгла тава за торта с диаметър 22 см, като отдолу поставете хартия за печене.
В купа разбъркайте захарта, брашното, какаото, бакпулвера и содата. Добавете яйцата, млякото, маслото и есенцията ванилия. Разбийте с миксер в продължение на 2 минути на средна скорост на водна баня. Изсипете сместа във висока тава и печете в продължение на 45 минути или пробвайте с клечка или шиш дали е готово. Трябва шиша да излезе чист т.е. без смес по него.
Хубаво е блата да се остави една нощ да престои, за да може да се охлади преди да го нарежете.
Декорация:
Както виждате, за декорация от срани на тортата се използват блокчета Кит-Кат. Вземете към 4-5 големи опаковки. Друг вариант е да използвате шоколадови пури.
Шоколадов крем:
- 125 грама масло - омекнало
- 80 гр. какао на прах
- 350 гр. пудра захар
- 80 мл. прясно мляко
- 1 ч.л. есенция ванилия
Сложете всички съставки в купа и след това леко с ръка разбъркайте всичко, така че, когато включите миксера, кухнята да не се окаже цялата в пудра захар. Тук е моментът да ви кажем тайната на хубавия маслен крем – оставете го на мира! Може да ви звучи трудно, но след като разбъркате съставките с миксера, трябва за известно време да оставите масления крем да си почине. Просто направете си чаша чай, прочетете няколко статии в Dama.bg и кремът ви ще стане лек и направо божествен.
За глазурата:
Трябват 400 грама тъмен шоколад и 200 мл. сметана. Затоплете сметаната на слаб огън и после добавете натрошения шоколад. Продължавайте да затопляте и непрекъснато да разбърквате, докато сместа стане хомогенна.
Трябват 400 грама тъмен шоколад и 200 мл. сметана. Затоплете сметаната на слаб огън и после добавете натрошения шоколад. Продължавайте да затопляте и непрекъснато да разбърквате, докато сместа стане хомогенна.
За прасенцата:
Прасенцата се приготвят с помощта на моделираща паста. Може да я закупите от всеки магазин за торти или онлайн. За оформянето на прасенцата винаги започвайте с топка от моделираща паста, като оформяте с помощта на клечка за зъби. Например за главичките на прасенцата използвате една голяма топка с една по-малка върху нея. Върху голямата „рисувате“ очи, а върху малката устата и носа на прасенцето. Ушите се оформят от триъгълници.
А сега следва същинската подготовка на тортата.
Нарязвате блата на три еднакви по-тънки блата. Между тях намазвате с маслен крем, а после и цялата торта.
Нарязвате блата на три еднакви по-тънки блата. Между тях намазвате с маслен крем, а после и цялата торта.
По стените на тортата декорирате с блокчетата Кит-Кат. След което заливате тортата с глазурата. Накрая подреждате готовите прасенца.
Рецептата е готова и вече можете да се омажете като прасенца с тази вкусна торта!