Март месец дойде, но вместо приповдигнато настроение и прилив на енергия, редица от нас се сблъскват с капризите на Баба Марта и неприятните изненади, които носи със себе си. Има ли начин да се избавим от порочния кръг на умора, настинка, хрема и обща отпадналост на организма? Oтговорът е да, но е важно да обърнем внимание на няколко основни неща, за да се радваме на здраве и укрепнал организъм, въпреки капаните на пролетта.

Да се отървем от всичко излишно

Зимата без съмнение е онзи период от годината, в който се глезим и си позволяваме да хапваме най-обилно и разнообразно. Това “отпускане” обаче, води със себе си редица неприятности, от които трябва да се избавим. Всички тези т. нар. изграждащи храни имат свойството да забавят метаболизма, а оттам и да задържат множество токсини и излишна слуз в тялото ни. Затова от изключително важно значение е да съумеем най-правилно да подпомогнем на естественото изчистване на организма си. Знаете ли, че китайците казват: “В черният дроб се намира душата”? Пролетта е сезонът, в който се смята, че най-голяма активност има черният дроб, който е и основният детоксикиращ орган в човешкото тяло. Активирането на чернодробната функция през пролетта допринася а отстраняването на всички отпадни вещества и токсини, натрупани по време на дългата и мразовита зима. Ако се замислите, ще видите, че именно и по това време са ежегодните Великденски пости.

Детоксикираща функция на черния дроб

Черният дроб има изключително важната и сложна физиологична задача да регулира метаболитните процеси в тялото ни и да разгражда вееществата, които попадат и преминават през организма ни по един или друг начин. Именно той решава кои от тях да оползотвори и кои не. Изключително важен за оранизма се оказва и процесът на чернодробна детоксикация на амоняка, който се образува при разграждането на протеините и като метаболитен продукт на чревните бактерии. За да подпомогнем тези така важни чернодробни процеси, трябва да му осигурим подходящите хранителни вещества, като едновременно с това и да елиминираме вредителите: преяждане, нездравословно хранене, липса на физическа активност, злоупотреба с алкохол, никотин и кафе, нарушена чревна флора.

Разтоварващ режим на хранене

Ето как можем да подпомогнем работата на черния дроб, а оттам и на себе си:

- изградете си навик да започвате всеки ден с плодово или зеленчуково смути, в което да добавяте и малко джинджифил;

- ограничете всички тежки меса, захарта, бялото брашно и алкохола, за сметка на по-леката храна като ориз, салати и зеленчуци;

- намалете или изключете изцяло приема на млечните продукти, които заедно с месото, са главни виновници за натрупването на слуз;

- хранете се с много листни зеленчуци (различни видове зелени салати, коприва, спанак, лапад, рукола), тъй като те съдържат важни за черния дроб вещества;

- опитайте се вечерята ви да бъде не по-късно от 18:30 - 19 часа, за да може да се даде необходимото време за преработка на приетите храни от черния дроб. Разбира се, добре е тя да бъде съставена от по-лесно смилаема храна.

Любимата вода

Няма да е новина, ако ви кажем, че при което и да е простудно заболяване, организмът на човек започва мощно да чисти своите лигавици и особено онези, които имат защитни функции. Такива са именно тези на носа, които не позволяват на микроорганизмите да проникнат по-навътре в тялото ни. От ключово значение е обаче, те да са в добра форма, за да могат ефективно да ни защитават от дебнещите отвсякъде настинки. Точно тук на помощ идва водата и нейната важна хидратираща роля. Съветваме ви да пите поне по 2 литра от нея, заедно с много билкови чайове и сокове от прясно изцедени плодове. 

Да се справим със сенната хрема

Сенната хрема се появява тогава, когато организмът има нужда от пречистване. Така, ако тялото ни е натоварено с множество токсини и не може да се справи с тях, се появява алергична реакция, при която оплакванията могат да бъдат много тежки. В повечето случаи сенната хрема започва в началото на пролетта, през март и началото на април, предизвикана от въздушното опрашване на растенията и тяхните полени, като продължава по време на цялото лято. Симптоматиката и е свързана най-често с кихане, сърбеж в очите, носа и устата, повишена секеция и чувство на отпадналост. За щастие, може да се приложи терапия с Ринитал, чиито основни съставки не само ще облекчат симптомите на досадно кихане, сълене на очите и упорита хрема, но и приемани за по-дълъг период ще намалят чувствителността към алергените, причина за нейната поява.

Към Ринитал, може да се приложи и лечение с комбинация от Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз - соли №2, №3, №8. Те имат свойството да стабилизират имунната система, за да не реагира прекалено бурно на дразнителите и разпределят течностите така, че да няма оточност, набъбване на лигавиците, а оттам запушен нос и дискомфорт. Ежедневният прием е по 3 таблетки от всяка сол три пъти на ден, като при по-остри симптоми се приемат на всеки час. Лечението продължава поне още 4-5 седмици, но с по 2 таблетки от всяка сол, като при необходимост курсът се повтаря след месец почивка.За най-добри резултати, е добре да започнете с приема на 3 таблетки на ден от всяка сол поне месец преди острия период за вас. 

Да подкрепим имунната система

За да укрепите цялостно имунната си система и да посрещнте пролетта с усмивка, е важно да насочите цялата си енергия към това. Настройте цялото си същество и бъдете сигурни, че резултатът няма да закъснее. Добавете и базовата комбинация от Шуслерови соли, която да се погрижи за здравия ви имунитет, да стабилизира вътрешната ви среда и да ви предпази от инфекции - това са соли №3 железен фосфат (по 3 таблетки, разтворени във вода сутрин), сол №6 калиев сулфат (по 5 таблетки, разтворени във вода на обяд) и сол № 7 магнезиев фосфат (по 5 до 10 таблетки, разтворени във вода вечер). Приемайте ги поне 2 месеца.

Друга комбинация, която може да опитате, е тази от соли №3, №5, №8 на Немския хомеопатичен съюз, които не само ще ви помогнат да победите температурата, ако такава се е появила вследствие на простудно заболяване, но и пролетната умора, разпределяйки минералите в тялото най-добре. Сол №5 калиев фосфат ще даде сила на мозъка ви да победи неприятното чувство на изтощение и да се заредите с добро настроение и усмивки. Сол №3 железен фосфат е известна със свойството да дава сили на имунната система, вкарвайки повече кислород в клетките, а оттам и енергия. Шуслерова сол №8 натриев хлорид е ефективно решение за разпределяне на течностите, хидратира и тонизира кожата. Приемът на солите е следният: сол №5 сутрин, №3 на обяд и №8 вечер, по 3-5 табл. от всяка сол за поне 2-3 месеца до пълно презареждане и енергизиране на тялото. 

Чао, чао, пролетна умора!

Светът около нас бавно започва да се събужда от зимния си, но заедно с това ние ставаме по-отпаднали и налице е онова неприятно и добе познато чувство на пълно изтощение и чувство на нужда от "нищоправене"... Разбирате за какво говорим, нали? Причината е в рязкото спадане на въглерода в кръвта на човек и свиването на кръвоносните съдове на главния мозък, които са следствие от поглъщането му от растенията. В този момент всичко е в наши ръце и само ние можем да направим така, че да не чувстваме тази промяна или поне не по този неприятен начин. Затова има някои ритуали, които всеки един от нас би могъл да превърне в свои навици и сега ще ви разкрием някои от основните:

- елиминиране на стреса - какво значение ще има дадена ситуация или дума след 5 или 10 години?

- 8 часа сън и нито повече, нито по-малко!

- повече време на открито, особено когато слънчицето ни се усмихва

- събудете тялото си и открийте своя спорт

- свежа и балансирана храна

- вода, вода и пак вода!

- научете се да виждате малките и положителни неща в живота си. Те са толкова много!

Позволете си да бъдете здрави и енергични, а лошото настроение оставете в миналото!