Задушените зеленчуци са пълни с витамини и хранителни вещества, които са важни за да функционира правилно тялото. А комбинациите могат да бъдат най-различни – според предпочитанията и ястието, което ще придружават.
Днес екипът ни реши да ви предложи една много лесна и вкусна рецепта за обяд, която е засищаща и много вкусна!
Необходими продукти:
- сезонни зеленчуци (червена и зелена чушка, моркови, броколи, карфиол, целина, лук, домати, грах, зелен боб, патладжан, тиквички)
- 200 мл вода
- 50 гр масло
- сол
- черен или бял пипер
- розмарин
- мащерка
- 1 лимон
- 200 гр прясна риба тон (ако няма може да се замени с консерва риба тон в собствен сос)
- зехтин
Начин на приготвяне на зеленчуците:
Измийте и нарежете всички зеленчуци на парчета, а лука на полумесеци.
Загрейте маслото в дълбок тиган или тенджера и добавете лука, морковите, патладжана, чушките, тиквичката, целината, граха и боба. Долейте около 200 мл вода и похлупете, за да се задушат за около 10-15 минути. След това разбъркайте, добавете доматите, броколите и карфиола. Оставете на котлона, докато течността се изпари. Накрая овкусете с подправките.
Важно е да знаете, че зеленчуците трябва да се слагат последователно - така например грахът и зеленият боб трябва да са първи, тъй като имат нужда от повече варене, а карфиолът и броколите накрая, иначе биха се разпадали.
Начин на приготвяне на рибата:
Рибата, нарязана на парченца, се подправя в лимоновия сок, сол, черен пипер, розмарина и мащерката и се оставя да попие маринатата за около 20-30 минути (може и от предишната вечер). След това се поставя в предварително загрята на 180° фурна и се пече 20 минути или докато е напълно готова за консумация.
Да ви е сладко!