Следващите седмици ще посветим на някои от най-честите здравословни проблеми, които са актуални през летния период. Следете ни всяка седмица и ще съберете много нови знания как да се справяте с редица ситуации безопасно и ефективно и то с помощта на природни средства.

20% от децата по света страдат от атопичен дерматит. Заболяване, което все по-често известява за себе си още в най-ранна детска възраст с много суха, лющеща се, зачервена кожа, която трудно заздравява. За неговата поява са виновни много фактори. Наследственост, замърсената околна среда, в която живеем. Не рядко отключващ момент е и заразяване на бебето още в болницата със стафилококова инфекция. Жълтеникавите секрети, стичащи се в гърлото или от носа са сигнал, че може да има такъв причинител. Проблемът при атопичния дерматит е, че често кожните алергични прояви са част от обща чувствителност на организма и неправилното лечение може да доведе до задълбочаване на симптомите и до появата на дихателни алергии каквито са сенната хрема и бронхиалната астма. Затова бъдете разумни и вземете мерки навреме. Подготвихме кратък, но важен списък за вас:

1. Профилактиката на подобни състояния започва още по време на бременността. Над 50% от от риска за развитие на атопичен дерматит при плода може да бъде намален, ако майката приема пробиотици през цялата бременност. Ето защо бременните трябва да се грижат изключително много за функициите на своята чревна лигавица. Необходими са също омега-3 мастни киселини и витамин C. Това дава здраве не само на майката и е задължително особено за тези бременни, които имат алергии, но и не позволява пропускливост или рехавост на чревната лигавица, така че няма възможност чрез кръвообращението да навлязат отпадни и вредни продукти от храната. Попаднали в тялото, те могат да предизвикат редица алергии и хранителни непоносимости, които в крайна сметка да се отразят и на бебето. 

2. Лечението на атопичния дерматит в никакъв случай не трябва да е с цел потискане на симптомите. Ако намажете кожата с кортикостероид привидно екземата ще изчезне, но това не означава, че е излекувана. Напротив, имунната система реално е потисната и заболяването става по-агесивно, екземите стават повече и на различни места по тялото. Болестта навлиза навътре в организма и се усложнява.

3. Хигиената на кожата също е важна. Такива деца не трябва да бъдат къпани всеки ден, а 2 пъти седмично и то със специална козметика, която е на основата на измивно олио или балсам. Така се защитава хидролипидният слой на кожата. Винаги трябва да помним, че този тип кожа е лесно ранима и податлива на алергии и затова трябва да сме много внимателни. Тъй като детоксикиращите системи на детския организъм са все още несъвършени, кожата е също орган за детокс и много често токсините от храната и козметиката, от околната среда излизат чрез нея.

4. Хранителният режим също е в основата на здравата кожа. Състоянието на стомаха се отразява на цялото тяло в няколко посоки. Първо чревната лигавица отделя нужното от ненужното за тялото, както и усвоява полезните вещества. Тоест ако детето има пропускливи черва е твърде възможно да попадат нежелани субстанции в тялото, които да алергизират. Такива деца трябва да избягват всякакви млечни продукти, яйца и риба. Проблем са и храните с консерванти, оцветители и ГМО. При някои се отстранява и глутена. От друга страна, именно в червата става разграждането и усвояването на полезните вещества като витамини, минерали и други. Ето защо децата трябва да бъдат възпитавани още от първия си ден за правилата на здравословното хранене и чрез полезните храни да се пази здравето на целия организъм.

5. Задължителните минерални соли. До голяма степен майката и периодът на бременността ѝ залагат дефицитите на минерали в тялото на детето, които могат да са решаващи при редица състояния и да ги придизвикат. Неслучайно твърдим, че Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са абсолютно задължителни по време на бременност от първия ден! И не защото са модерни и популярни, а защото заради стреса и лошото хранене, както и замърсената околна среда, телата ни не усвояват добре храните и така губим много полезни вещества. Интересно е, че солите, които лекуват оплакванията при атопичен дерматит, са едни от най-важните за бременността. Това са №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. №2 през бременността се грижи за костите и зъбите на плода и на майката, помага на клетките и на нервните пътища да нарастват. При лечение на атопичен дерматит за бебето тази сол има буквално ефекта на антихистамин (противоалергично средство). Стабилизира клетъчните мембрани и клетките продуцират по-малко вещества, свързани с алергичното възпаление. №3 през 9-те месеца дава много енергия и пази майката и бебето от желязодефицитна анемия. За лечение на кожното заболяване при малкото – премахва зачервяваванията и възпаленията на кожата. №8 през бременността хидратира епидермиса, предпазва от отоци майката, а при лечение на бебето хидратира кожата, премахва неприятната й сухота, сърбежите и обривите. Необходим е прием на Шуслерови соли за бебето поне 3-4 месеца по 3 таблетки от всяка сол на ден. Тази терапия се съчетава и със специализирано хомеопатично лечение. Особено при по-тежките случаи е добре да потърсите лекар хомеопат и да направите цялостен план за действие при атопичен дерматит. Практиката показва, че тези лесни и щадящи мерки са изключително ефективни и дават много добри възможности за трайно преодоляване на проблема.

Специално за лятото!

Посетете ни на www.facebook.com/schusslersalts.bg и се запознайте с новата ни игра, която стартира днес. Очакват ви прекрасни награди и лято без здравословни проблеми! В следващите 7 седмици ще ви представяме най-използваните комбинации от Шуслерови соли за летните неразположения. Всяка седмица ще обсъждаме заедно с вас 1 комбинация при конкретни проблеми, ако в периода на играта си закупите комбинацията и ни изпратите снимка, и касова бележка на лично съобщение, ще участвате за наградите ни. А те са повече от чудесни! 3 СПА уикенда с 2 нощувки, със закуски и вечери! 3 комплекта Шуслерови соли от 1 до 12 в симпатичен несесер и 50 раници с логото на оригиналните соли! За да се включите, трябва да закупите 3 соли от 80 таблетки с логото на DHU. Период на играта 12.07-27.08.2017 г. Успех!!!

 Автор: Цвети Стоянова