Едва ли има по-лесна и вкусна комбинация на зеленчуци от любимите печени патладжани с домати на фурна. Именно такава неразрушима и безкрайно удовлетворяваща комбинация ще ви предложим днес. Тя подходяща както за обяд, така и за леко предястие преди вечеря. А ето и какви продукти ще ви трябват...
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 50 мл зехтин
- 2 скилидки чесън
- 500 г домати, обелени и ситно нарязани
- 1 с. л. доматено пюре
- босилек
- 50 г обезмаслено сирене
- сол и черен пипер
- магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина един пръст и ги поставете за 10-15 минути в съд с подсолена вода. След това отцедете и подсушете. Наредете парчетата патладжан в тавичка, предварително намазана с няколко капки зехтин и печете в предварително загрята фурна на 180° С за около 25-30 мин.
Докато се пече, в тиган с останалата мазнина, задушете за кратко чесъна, нарязаните домати, пюрето, подправките и босилекът. Разбъркват се на слаб огън, докато се сгъстят.
Накрая патладжаните се заливат с готовата смес, заедно с натрошеното сирене. Запичат се за още около 10-15 минути, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пресен босилек и магданоз.
По желание, може да добавите и малко мента за още по-голяма свежест!