Всички знаем колко важно е наличието на достатъчно количество от "слънчевия витамин", известен като витамин D, с който е свързано доброто здраве на костите, благоприятното усвояване на калция от организма и засилването на имунитета ни. И ако през 1988 г. от дефицита му е страдало 55% от населението, а през 2004 г. процентът е бил 77%, то в наши дни недостатъчното наличие на това мастноразтворимо съединение се наблюдава при цели 79%!

Защо витамин D е толкова важен?

Знаете ли всъщност, че витамин D има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм? Освен че помага за регулирането на имунната система, витамин D играе важна роля в изграждането и поддържането на здрави клетки, като същно така е и основното средство, което абсорбира калция, подпомагайки растежа на костите. Смята се, че той е и превантивно средство срещу автоимунни заболявания (като аутизъм; като тиреоидит на Хашимото, който води до намалена функция на щитовидната жлеза или болестта на Грейвс, която пък води до хиперфункция на щитовидната жлеза), сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, невромускулни заболявания, остеопороза, хронични болки, настинка. Добре е да знаете, че недостатъчното му наличие в организма, би могло да се свърже със сериозни заболявания като рак на гърдата и дебелото черво, меки кости, остеомалация и покачване на теглото, депресия и др.

Защо имаме липса от него?

Разбира се, на първо място трябва да споменем, че забързаният начин на живот и прекараният ден в почти 90% в затворени помещения (вкъщи, в офиса, в мола и т.н.) е една от най-основните причини за дефицита му в организма ни. Въпреки че синтезирането на този витамин става чрез слънчевите лъчи върху кожата ни, зад липсата му се крият чисто генетични причини, пречещи на правилното му синтезиране в организма ни. Оказва се, че влияние оказва и прекалената масова употреба на слънцезащитни продукти, които пречат на действието на слънчевите лъчи и оттам се стига донеговия недостиг. 

Как обаче се определя липсата на витамин D?

Според много специалисти, тя е налице, когато равнището на витамина в кръвта е под 20 ngr/dl. Добре е да следите за следните няколко фактора, които свидетелстват за дефицит на витамина: много бързо качване на килограми и трудно възвръщане към нормата; умора и липса на енергия; мускулни крампи или схващания; кожни проблеми; болки в ставите, най-вече в коленете и врата; проблеми с кръвната захар; чести смени на настроението, раздразнителност; ниски нива на калций в кръвта; отслабен имунитет; депресия...

Кои са стъпките, които да предприемем, за да си възвърнем необходимия D?

На първо място е задължителен кръвен тест, който да докаже, че страдате от дефицит на витамина! Добре е да знаете, че 80% от витамина се синтезира от слънцето, а само 20% чрез приема на храна. Все пак не пренебрегвайте консумирането на храни, които са богати на омега мастни киселини като риби, живеещи близко до повърхността на водата (сьомга, тон, сардина). Добавете към менюто си и повече портокалов сок, масло от дроб на треска, млечни продукти, които са основен източник на витамин D, като концентрациите зависят отново от качеството на млякото и преработката. Млечните продукти обаче крият рискове и не трябва да се прекалява с тяхната консумация, а много хора се налага да ги избягват. Известно е, че те имат слузообразуващо действие в тялото и с нарастването на възрастта ни е все по-трудно да ги преработваме. Така се създават предопоставки за развитието на микроорганизми и се влошава детоксикацията на тялото. Не са подходящи за хората с алергии. Противно на разпространеното мнение не пазят от остеопороза и проблеми с костите, даже напротив - могат да усложнят такива състояния. Изключение прави само киселото мляко, което трябва да се приема в ограничени количества, и то главно заради полезните му лактобактерии.

Разбира се, витамин D се разпространява и като хранителна добавка, която се продава самостоятелно, като най-често срещаната форма е D-3. Може да откриете витамини на дражета, като дозите варират между 400 IU и 5000 IU и по-рядко е течни форми, в които една капка съдържа между 400 IU и 1000 IU.

Групите хора, които трябва най-вече да следят нивата на витамина в тялото си освен новородените, юношите и жените по време на бременност и кърмене, са и дамите, които влизат в менопауза. Те също имат нужда от допълнителен прием на витамин D, тъй като в този период те доста бързо губят костна маса, което води до голям риск от поява на остеопороза. Заедно с витамин D е задължителен приемът на Шуслеровите соли №1 и №2 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Това са 2 калциеви соли, които са изключително важни в периоди на растеж или дегенеративни промени (за малките деца, в пубертета, по време на бременност, в менопаузата). Сол №1 калциев флуорид – се грижи не само за емайла на зъбите, но и за еластичността на тъканите. А №2 калциев фосфат – подпомага образуването на костното вещество и пази от рахит, и кариеси. Добре е да знаете, че двете соли се натрупват бавно в тялото и затова приемът е дълъг. Децата трябва да ги приемат поне 3-4 месеца 2 пъти в годината. Бременните – през целите 9 месеца. А при проблеми като остеопороза – 2-годишен прием е наложителен.