Ако сте решили да промените застоялия си начин на живот, като започнете редовно да ходите на фитнес, то със сигурност в момента имате куп въпроси, на които получавате разнопосочни отговори, които за съжаление още повече Ви объркват. Ако до сега не сте посещавали фитнес зала и все още не сте „в час“, то няма как да не изпитвате дори леко притеснение от този факт.

В никакъв случай, обаче, не трябва да оставяте притеснението и неувереността да вземат връх и те да се окажат причина за отказването Ви от тренирането във фитнес залата. Никой човек на този свят не се е родил научен и с малко повече желание, воля и постоянство ще постигнете желаните резултати.

Сами или с инструктор да тренираме

Безспорно един от въпросите, които си задавате в момента, е дали да тренирате сами или да се доверите на инструктора в залата. При положение, че никога до сега в живота си не сте стъпвали във фитнес, е абсолютно задължително да се обърнете към инструктора в залата.

Той ще Ви изготви специална тренировъчна и хранителна програма, която е изцяло съобразена с Вашия начин на живот, структура на тялото и целите, които искате да постигнете. Възможно е програмите и упражненията, които намерите в интернет, в случай, че не искате да се доверите на инструктор, да не бъдат подходящи за Вас и целите Ви.

Освен това е от изключително важно значение да заучите правилното изпълнение на всяко едно упражнение, което няма как да стане, без помощта на вещо лице в тази сфера, каквото е всеки един фитнес инструктор. Въпреки че в интернет има хиляди клипчета, на които ясно е показано как се изпълнява дадено упражнение, няма как да бъдете сигурни, че го изпълнявате правилно, тъй като няма как да се погледнете отстрани и да коригирате грешките си. Дори да усещате напрежение в мускула, това невинаги означава, че го натоварвате правилно.

В случай, че заучите грешно изпълнението на дадено упражнение, то няма да натоварвате добре мускулите и резултатите, които ще постигнете, ще бъдат далеч по-малки от очакваните.

Освен това, неправилната техника може да доведе до неприятни контузии и хронични травми, които биха могли да провалят намеренията Ви.

Избор на фитнес зала

Условията във фитнес залата оказват минимален ефект върху резултатите, които ще постигнете. Несъмнено скъпите зали, оборудвани с последните модели фитнес уреди, басейн, стая за масажи, сауна и всички останали екстри, са за предпочитане. Това обаче не означава, че ще се изискват по-малко усилия от Вас. Модерните фитнес зали Ви предлагат по-голямо удобство и комфорт, но нищо повече. Не по-лоши резултати бихте могли да постигнете дори в домашен фитнес, ако тренирате правилно и разполагате с основните уреди.

Така че изборът на фитнес зала е изцяло субективен и зависи от Вашите желания и финансови възможности.

Какво ще Ви трябва

Тренировъчният екип е задължителен. Въпреки че има „индивиди“, които тренират по дънки, джапанки или друго неподходящо облекло, не взимайте пример от тях. Не вярвам да нямате някой стар анцуг и/или тениска забутани в гардероба, които бихте могли да използвате за целта. В противен случай си закупете подходящ екип от някой магазин за спортни дрехи, за да се чувствате комфортно, докато тренирате.

Също така е препоръчително да използвате ръкавици или „гъби“, с които да тренирате, за да се предпазите от образуването на мазоли по ръцете. Аз лично Ви съветвам да си вземете „гъби от дунапрен“, с тях няма да Ви се запарват ръцете и лично за мен са далеч по-удачния вариант.

Някои фитнес зали изискват използването на чисти обувки. Така че имайте го предвид, като си опаковате чантата. В случай, че смятате да се къпете там, си вземете необходимите средства – кърпа, козметика, чехли и всичко останало.