Някои хора огладняват малко след като са яли, независимо дали става въпрос за малка закуска или цяло ядене. Истината е, че проблемът може да не е в количеството, а в качеството на храната, която сте консумирали. На много храни, дори и здравословни, им липсват определени протеини или фибри, така че всъщност ни оставят да се чувстваме гладни. От друга страна, обикновената подмяна или дори приготвянето на любимите ви храни по различен начин може да има обратен ефект - да ви накара да се чувствате доволни.

Обичаме да изучаваме науката зад храната и храненето, затова споделяме храни, които могат да ви оставят гладни и вместо това ви посочваме какво да хапвате.

Пържени картофи

Пържените картофи са пълни с трансмазнини и сол, които вредят на хормоните в стомаха ни, свързани с това, че ни помагат да се чувстваме сити. А добавянето на кетчуп, който съдържа много фруктозен царевичен сироп, не помага. Но това не означава, че не можете да се насладите на картофи - просто ги сварете. По този начин се наслаждавате на повече витамини и устойчиво нишесте, което работи като фибри, задоволява глада и ви кара да ядете по-малко калории.

Плодов сок

Може би си мислите, че чашата ви с портокалов сок ви прави всеки ден малко по-здрави, но всъщност може да ви накара да огладнеете. Това е така, защото му липсва важна част от плода, която го прави толкова засищащ - фибрите. В допълнение, тази напитка може да повиши кръвната ви захар. По-здравословната алтернатива е водата с парчета плод в нея.

Нискомаслено кисело мляко

То е известно с това, че е здравословно, особено вариантите с ниско съдържание на мазнини, но все пак може да ви остави да чувствате вид глад. Просто потърсете и в други магазини, когато става въпрос за кисело мляко. Избягвайте това с високо съдържание на въглехидрати. Обикновеното кисело мляко в гръцки стил има достатъчно протеини, за да сте доволни.

Гранула барове

Може да се обърнете към барове с гранола за лесна закуска, но те могат да ви оставят да искате повече. Може да са с ниско съдържание на калории, но традиционните са пълни със захар и олио. За лека закуска опитайте малко пуканки, които да задоволят глада ви. Поради обема си, те може да ви помогнат да напълните стомаха си, без да приемате твърде много калории. Просто не забравяйте да не добавяте твърде много мазнини, като масло, и опитайте въздушните версии на тази закуска.

Сирене

Още когато бяхме бебета, протеин в мляко, наречен казеин, ни караше да искаме повече и никога не сме го израснали. Сиренето и много други млечни продукти имат подобен ефект върху нас и в зряла възраст. Една от формите сирене, които „заобикалят“ проблема, е изварата, която е с високо съдържание на протеини, поддържащи чувството за ситост, като същевременно са с ниско съдържание на калории. Всъщност има подобен ефект като яденето на яйца.

Омлети от яйчен белтък

Говорейки за яйца, бъдете внимателни, когато ги готвите. Когато приготвят яйца в омлет много хора може да се откажат от жълтъците, за да имат по-здравословно ястие. Но когато става въпрос за засищане, жълтъците съдържат мазнини, които могат да ви помогнат да останете сити по-дълго и да усвоите хранителните вещества от яйцата.

Дресинг за салата

Дори салатите без мазнини могат да съдържат сол и захар, за да запазят вкуса си. И влизаме в навика да слагаме толкова много, така че всяко парче маруля да бъде покрито. Свикнете да ядете салатата си суха и добавете малко протеин като риба или постно месо.

Дъвка

Хората обичат да дъвчат дъвка, за да подмамят мозъка си, че ядат без много калории. Но този класически трик всъщност произвежда обратния ефект - докато стомашните сокове се приготвят в стомаха ви, тялото ви може да ви накара да се чувствате гладни. По-добре е просто да хапнете нещо просто, което да ви засити. Ако искате бърза закуска, опитайте ядки, като бадеми и орехи. Те са не само с високо съдържание на пълнеж, здравословни мазнини и протеини, но и трябва да се дъвчат правилно (като дъвка). Дъвчете бадемите 40 пъти и ще се почувствате по-сити, отколкото ако ги изядете бързо.

Ябълки

Плодовете винаги са безопасен залог, за да се почувствате сити и ябълките могат да направят трика. Но има уловка - никога не трябва да ядете само ябълки. Те могат да причинят глюкозен скок, който се усвоява бързо. Добавете още един протеин, като ядки.

Бейгъл

Те са хубави и прости, но почти нямат фибри или хранителни вещества, което е лошо за кръвната захар. Номерът е да ги комбинирате с протеин и да си направите сандвич за закуска, с яйце или резен пушена сьомга.

Зърнени храни

Зърнените храни със захар или изкуствени подсладители нямат фибри и протеини, но закуската е важна за поддържане на кръвната захар стабилна за деня. Дори диетичните зърнени храни, които са с ниско съдържание на калории, могат да имат ниско съдържание на фибри. Топлата зърнена култура като овесена каша е по-добрата алтернатива, благодарение на високото си съдържание на фибри и способността да всмуква вода.

Бонус: Азиатска бърза храна

По традиция много популярни храни от ресторанти за бързо хранене в азиатски стил се приготвят с мононатриев глутамат, което може да ви накара да се почувствате гладни, след като сте яли. Важното е да не се спирате на първото място, тъй като много съвременни азиатски ресторанти и заведения са намерили алтернативи. Ако просто сте в настроение да хапнете навън, опитайте японски суши или сашими. И двете традиционно не се приготвят с мононатриев глутамат, освен рибата също е известна с това, че ни помага да се чувстваме сити.

Кои са другите храни, които смятате, че ви карат да искате повече? Кои ви оставят сити?