“Мамо, боли ме коремчето!” или силен плач на бебето ви, е нещо към което няма как да останете равнодушни! Като родители, сме свикнали често да ставаме свидетели на подобни оплаквания, макар за повечето от тях да не съществува сериозна причина, която да ни притесни.

Стомашните разстройства са често срещан проблем, особено през летните месеци, като факторите могат да бъдат най-различни. Оплакванията идват тогава, когато детето започне да прекарва по-голямата част от деня навън, когато отиде на първото си море, но също и тогава, когато нещо ново се случи в живота му – промени се физиологичното развитие на организма му, тръгне на ясла или детска градина, започне да яде нови или по-твърди храни, въведени в менюто му, научи се да прави нови неща, а също и в резултат на емоции. Това обикновено не трябва да ви тревожи, но и не трябва да пренебрегвате, в случай, че болките в стомаха са често или регулярно явление, придружено от симптоми като гадене и повръщане.

Как да прецените дали болката в стомаха е сигнал за сериозен проблем?

Най-често с настъпването на летния сезон причина за стомашните неразположения са различни вируси, които предизвикват висока температура, втрисане, отпадналост, главоболие, болки в корема, разстройство, повръщане. Ако състоянието е по-тежко, може да се стигне дори до обезводняване на организма.

Когато вирусната инфекция е вече факт, не изпадайте веднага в паника. Като първа и незабавна реакция можете да използвате хомеопатични средства, за да помогнете бързо на детето. Напълно безопасен и много ефективен при всякакви стомашно-чревни нарушения е комплексният хомеопатичен препарат Гастрокинд. Той е създаден специално за деца и въздейства върху възпалението на чревната лигавица, облекчава болката и газовете в червата, регулира диарийните изхождания, повлиява гаденето и повръщането. Има отлична поносимост и се приема много лесно от най-малките, благодарение на бързоразтворимите в устата таблетки. Приемът за деца над 1 г. е по 2 таблетки през час до 12 таблетки дневно. След като настъпи подобрение, намалете приема на 4 пъти на ден по 1 или 2 таблетки, в зависимост от възрастта, до пълното изчезване на симптомите. Гастрокинд може да се използва и от възрастни, като препоръчителната доза е 4 таблетки на всеки час до настъпване на подобрение.

Не забравяйте, че докато симптомите са налице, детето трябва да приема достатъчно течности и да спазва стриктен хранителен режим. А ако състоянието е тежко, продължава повече от 2-3 дни, съпроводено е с висока температура, задължително потърсете лекарска помощ. Вероятно се касае за бактериална инфекция.

Обърнете внимание на следното: трябва да потърсите спешно лекарска помощ, ако:

• детето се събужда от силната болка

• изпитва постоянна болка в дясната коремна област

• има спазматични болки, идващи на вълни, придружени от студена пот

• повръща обилно (с жълтеникаво-зеленикав цвят или наличие на кръв)

• има постоянна диария, особено през нощта

• има наличие на кръв в изпражненията

• липса на наддаване на тегло или загубата му (повече от 10%)

• забавяне на растежа

• необяснимо повишаване на температурата

Как да предпазите детето от бъдещи стомашно-чревни заболявания?

Със сигурност сте чували често хората да назовават стомашните инфекции с името „болест на мръсните ръце“ и това съвсем не е случайно, тъй като те се появяват именно след като детето ни се е докосвало до замърсени играчки или предмети и след това е лапало ръцете си. Най-добрата превенция несъмнено би била учене и последващо съблюдаване на елементарните хигиенни правила като миене на ръцете с антибактериален сапун след разходка, посещение на тоалетна, преди хранене или когато детето е пипало нещо мръсно. Разбира се, добре е да обръщате значение и на хранителните продукти, които през лятото стават негодни за употреба доста по-бързо, отколкото през останалото време в годината. Такива са яйцата, млякото, месото и рибата.